Izgalmas és összetett megbízást kaptam pár hónapja.

A teljesen átépített és felújított Óbudán található GoBuda Mall-ban (korábbi nevén: Eurocenter) Magyarország piacvezető halászati termékeket importáló és értékesítő cég legújabb kiskereskedelmi egységének, a Fishmonger GoBudának megtervezése volt a feladatom. A világ minden tájáról főként friss halászati termékeket importáló cég üzletének koncepciója szerint halboltként és egyben grill bisztróként is kell működjön. A funkcionalitás mellett nagy hangsúlyt kapott a design, amelyben az egyszerűség, és a magas minőség megfelelő ötvözetét kellett megtaláljam. Mivel szabadkezet kaptam e tekintetben, régi vágyam teljesülhetett azzal, hogy ipari, indusztriális stílusban tervezhettem. A stílus egyik jellemzője, hogy a mennyezeten szabadon, szem előtt marad a gépészet, az elszívók, csövek. Semleges színeket választottam, amit a rozsdabarna kárpit, székek tesznek melegebbé. A beton hatású dekorfal is a stílusnak megfelelően neutrális színt kapott, néhol repedésekkel tarkítva. Személyes kedvencem a stilizált polip és hal faldekorációk, amelyeket szabadkézzel rajzoltak. A Fishmonger koncepció központi eleme a színes gazdagon rakott friss halpult amely így kiemelt szerepet kapott. Az üzlethelyiséget megközelítve az üveg portál felületen keresztül is már vendégcsalogató a jégágyon hangsúlyosan megvilágított tengeri herkentyűk és halak színes, szemet kápráztató választéka. Itt választhatja ki a vendég mi kerüljön a tányérjára, vagy a bevásárló szatyorba. Ha már halas bisztróról van szó, a fekete halpikkely csempét nem hagyhattam ki, amely remekül illik a rusztikus, bontott tégla hatású fehér falburkolathoz. A vasbeton tartóoszlopokon, ahol csak lehetett láthatóvá tettük a vasszerkezetet. Ipari felhasználásra alkalmas, csúszásmentes, legmagasabb kopásállóságú vinyl és PVC burkolatokat használtunk a helyiségekbe. Meleg fényű, loft stílusú, fém lámpákat választottam, retro hatású led izzókkal az ipari hangulat megteremtése céljából. A természetes anyagok is helyet kaptak a térben, így az asztallapok és a bárpult burkolata készültek fából. A konyhai légtechnika elrejtésére zártszelvény szerkezetre rögzített krétatáblákat használtunk, amelyek egyben a bisztró választékának és árainak feltüntetésére is szolgálnak. Rendkívül fontos volt megbízóm számára, hogy a konyhai befejező folyamatok is a vendégek szeme láttára látványkonyhában történjenek, ugyanakkor ez különösen nagy kihívást jelentett mind belsőépítészeti, mind pedig légtechnikai szempontból. A látványkonyhában keletkező gőz és szagok nem kerülhetnek a vendégtérbe! Az üzlethelyiség adottságai miatt, ami szerint a bevásárlóközpont és az utca felől is megközelíthető, önmagában a légtechnika nem lett volna elegendő az ételszag biztonságos elszívására, mert a minden ajtónyitáskor a huzattól elmozduló légtömeg elkerülné az elszívó ernyőt. Így a látványkonyha kritikus szakaszát üvegfallal választottuk el a vendégtértől. A zöld növények dekorációként és térelválasztóként is funkcionálnak. 

Írj nekem!

10 + 3 =

Bemutató